4 põhjust, miks ei tasu ventilatsiooni filtri vahetust edasi lükata

Teeme tutvust: Komfovent õhufiltrid
1. okt. 2024
Teeme tutvust: Komfovent õhufiltrid
1. okt. 2024

Lehesaju ning vihmasabina saatel on alanud sügisperiood. Aastaaeg pakub veel palju loodusilu ning liikumismõnu, kuid vaikselt tuleb ka mõelda oma tubastele tingimustele. Selleks, et jahedatel sügisõhtutel oleks mõnus ja hubane kodus aega veeta, kontrollige üle oma ventilatsiooniseadme õhufiltrite seisukord. Soovitame neid vahetada iga 6 kuu tagant, et õhufiltrid töötaksid maksimaalsel võimekusel ning kodune õhk oleks puhas.

Lähtuda tuleks oma vajadustest ning mõnel juhul isegi tihedamini vahetada. Loetleme Teile vaid mõned põhjused, miks ei tasu ventilatsiooni filtri vahetusega viivitada.

1. Ventilatsiooni filter puhastab õhku allergeenidest

Filtrid puhastavad õhku seal ringlevatest allergeenidest. Allergiakeskuse (https://allergiakeskus.ee/kus-allergia/) kliiniku sõnul on tüüpilised allergeenid: õietolm, tolmulestad, lemmikloomad ning hallitusseente eosed. Filtrid püüavad need väikesed osakesed kinni ning ennetavad nende jõudmist organismi. Filt.ee õhufiltrid vastavad ISO 16890 standardile, mis tagab õhufiltrite parima kvaliteedi ning tähendab, et filtrisse jäävad kinni ka kõige väiksemad osakesed. 

 

Astmat põdeval inimesel on soovitatud hoiduda tubastest ja välistest hingamisteede ärritajatest. Suur kogus allergeene õhus muudab enesetunde halvemaks ning kutsub esile reaktsioone. Seetõttu on oluline oma tubast õhku võimalikult puhtana hoida.

2. Ventilatsiooni filter tagab, et sissehingatav õhk on puhas

Vahetamata filtrist tuleb musta ja tolmust õhku, mille elanikud hingavad omakorda sisse. Pidev ebakvaliteetne õhk tekitab külmetuslaadseid sümptomeid nagu peavalu, väsimus, ninakinnisus ja köha, mis ei näigi mööduvat. Kaitske ennast ja pere veendudes, et Teie ventilatsiooniseadme õhufilter oleks sama puhas nagu võiks olla sissehingatav õhk.

 

Kui Teie peres on ka neljakäpalisi liikmeid, siis tuleks nii enda kui ka nende tervist silmas pidades jälgida, et ventilatsiooniseadme õhufilter oleks õigeaegselt vahetatud. Lemmikloomade karvad ja kõõm on allergeenid, mida õhufiltrite abil saab vähendada. Isegi kui Teil ei ole väljakujunenud allergiat, on need allergeenid tugevad ärritajad. Filtrid eemaldavad ka ebameeldivaid lõhnu.

3. Ventilatsiooni filter kaitseb välise õhusaaste eest

Kuigi Eesti on üks puhtaima õhuga riike maailmas, tekib ka siin Statistikaameti andmetel õhusaastet (https://www.stat.ee/et/avasta-statistikat/valdkonnad/keskkond/ohk). Kõige ohtlikumaks loetakse saasteosakesi, mis tekivad sõidukite heitgaasidest, põlemisprotsessist ja keemilistest reaktsioonidest atmosfääris. Pisikesed saasteosakesed ei pääse aga läbi kvaliteetsest õhufiltrist.


Õhusaaste on suurem piirkondades, kus on suur liiklussagedus. Seetõttu tasub mõelda oma elupiirkonnale ning kuidas välisõhk võib mõjutada tubast õhukvaliteeti. Üks põnev viis, kuidas Tallinnas reaalajas oma kodukandi õhukvaliteeti kontrollida, on DPD interaktiivse veebikaardi abil.

4. Vahetatud ventilatsiooni filter hoiab raha kokku

Ummistunud filtrid pärsivad ventilatsiooni seadme korralikku tööd. Seade vajab puhastamiseks rohkem energiat ning seeläbi tõuseb elektrikulu, kuid õhukvaliteet langeb märgatavalt. See kõik kajastub Teie elektriarvel, mis võib kujuneda tähelepanuväärseks kuluks.

Filtrid, mis on ummistunud, võivad tekitada ka seadmes rikkeid ning see toob kaasa remondikulusid. Pidevalt suurel võimsusel töötamine kulutab ventilatsiooniseadme osi. Kui märkate, et ventilatsiooniseade töötab valjemini ja tõmbab vähem õhku, võib selle põhjus olla umbes õhufilter.

Millal vahetasite Teie kodus ventilatsiooni filtrit? 

Kui sellest on möödas rohkem kui 6 kuud või kodune õhk on tunduvalt must, siis visake pilk peale meie e-poele (Filt.ee). Sealt leiate nii mõnedki rõõmustavalt soodsad pakkumised.

Püsige terved!